Πότε να ελέγχετε την ευθυγράμμιση ;

Πότε να ελέγχετε την ευθυγράμμιση ; - Γεραλής | Ευθυγράμμιση | Ζυγοστάθμιση | Service Φορτηγών | Service Αυτοκινήτων - Service Φορτηγών | Service Αυτοκινήτων | 24ωρο Service | Κινητό Συνεργείο

Εάν παρατηρείτε ότι το αυτοκίνητό σας τραβάει προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά όταν αφήνετε το τιμόνι για μια στιγμή σ’ έναν επίπεδο δρόμο, χρειάζεται να το πάτε για έλεγχο της ευθυγράμμισης.  Η ρύθμιση της ευθυγράμμισης σημαίνει να ρυθμίσετε τα μέρη των αναρτήσεων εμπρός και πίσω.  Εάν το όχημά σας δεν είναι σωστά ρυθμισμένο, αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόωρη φθορά των ελαστικών.

Να ελέγχετε πάντοτε την ευθυγράμμιση όταν : 

  • Έχετε χτυπήσει πάνω σε κάτι.
  • Παρατηρείτε ότι τα ελαστικά σας φθείρονται ανώμαλα ή κατά τρόπο ανομοιόμορφο.
  • Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τράβηγμα ή συμπεριφοράς του οχήματος: 
  • Το όχημά σας τραβάει ή παρεκκλίνει προς μια πλευρά.
  • Το τιμόνι σας δεν επανέρχεται εύκολα μετά από μια στροφή ή είναι σε θέση στροφής ενώ εσείς πηγαίνετε ευθεία.
  • Αγοράζετε ένα καινούργιο σετ ελαστικών και θέλετε να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Αντικαθιστάτε ένα στοιχείο ανάρτησης ή διεύθυνσης.

Γιατί είναι σημαντική η ρύθμιση της ευθυγράμμισης;

Στα περισσότερα οχήματα, η ευθυγράμμιση είναι μελετημένη εξ αρχής, για να ελαχιστοποιεί τις φθορές και τις καταπονήσεις και για να μεγιστοποιεί την άνεση του οδηγού και του επιβάτη. Η σωστή ευθυγράμμιση των 4 τροχών μειώνει τη φθορά των ελαστικών, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής τους και τις επιδόσεις τους και συμβάλλει στην εξοικονόμηση καυσίμων. Αυτή η ρύθμιση βελτιώνει επίσης τη συμπεριφορά και την ασφάλεια μειώνοντας το τράβηγμα και τις παρεκκλίσεις του οχήματος.

Διαφορά μεταξύ ευθυγράμμισης και ζυγοστάθμισης των ελαστικών ;

Συχνά οι άνθρωποι συγχέουν την ευθυγράμμιση και τη ζυγοστάθμιση των ελαστικών πράγματα που είναι εντελώς διαφορετικά : Η ρύθμιση της ευθυγράμμισης, ή της γεωμετρίας του οχήματος , συνίσταται στη ρύθμιση των γωνιών των τροχών ώστε να τους επαναφέρουμε σε θέση κάθετη προς το έδαφος και παράλληλη μεταξύ τους. Αντίθετα, η ζυγοστάθμιση ενός ελαστικού επιτρέπει στον τροχό να περιστρέφεται χωρίς να προκαλεί κραδασμούς στο όχημα, σε κάποιες ταχύτητες.

Γιατί η ευθυγράμμιση απορυθμίζεται ;

Η ευθυγράμμιση μπορεί να απορυθμιστεί από ένα χτύπημα σε πεζοδρόμιο ή από ένα πέσιμο σε λακκούβα, αλλά και από πιο σοβαρές αιτίες, όπως ατύχημα, όπου το όχημά σας χτυπήθηκε και η ευθυγράμμιση απορυθμίστηκε. Όταν η ευθυγράμμιση δεν είναι η σωστή, η άκρη των ελαστικών φθείρεται πιο γρήγορα, με επιπτώσεις στη συμπεριφορά του οχήματος. Αυτό θα σας οδηγήσει σε αλλαγή των ελαστικών σας πιο σύντομα από το προβλεπόμενο.

Μια απλή απορύθμιση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα

Ο σκοπός της ευθυγράμμισης είναι να τελειοποιεί το κράτημα δρόμου και να μεγιστοποιεί τη διάρκεια ζωής των ελαστικών.

Οι κυριότεροι λόγοι για να διατηρείτε σωστή την ευθυγράμμιση :

  • Κάνετε οικονομίες
  • Τα ελαστικά σας διαρκούν περισσότερο
  • Your vehicle handling will be optimised.
  • Το όχημά σας κυλάει ευκολότερα με λιγότερη αντίσταση των ελαστικών στην κύλιση

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ελεγχθεί η ευθυγράμμιση Και πόσο κοστίζει

Οι περισσότερες απορυθμίσεις ευθυγράμμισης εμπρός και πίσω αντιμετωπίζονται σε 30 λεπτά περίπου. Πηγαίνετε στον τακτικό σας ειδικό των ελαστικών για να πληροφορηθείτε το κόστος μιας ρύθμισης της ευθυγράμμισης. Η ρύθμιση της ευθυγράμμισης συνίσταται στον έλεγχο της κατεύθυνσης και των γωνιών των ελαστικών σε συνάρτηση με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του οχήματος. Αν και θα μπορούσατε ν’ ακούσετε εκφράσεις όπως σύγκλιση, άνοιγμα, ευθυγράμμιση θετικό ή αρνητικό, η ευθυγράμμιση δεν έχει τίποτε το μαγικό. Η ρύθμιση της ευθυγράμμισης είναι μια πολύ απλή εργασία για έναν ειδικό του ελαστικού.

Πώς ρυθμίζεται η ευθυγράμμιση των τροχών ;

Οι τρεις κυριότερες ρυθμίσεις της ευθυγράμμισης είναι ευθυγράμμιση, η σύγκλιση ή το άνοιγμα, η γωνία πρόσπτωσης. Η ρύθμιση της ευθυγράμμισης συνίσταται στη ρύθμιση των γωνιών των τροχών ώστε να τους δώσουμε τη σωστή σύγκλιση ή άνοιγμα και ευθυγράμμιση.

ευθυγράμμιση

Το ευθυγράμμιση είναι η γωνία την οποία σχηματίζει ο τροχός όταν κοιτάζουμε το όχημα ανφάς. Όταν αυτή η γωνία είναι πολύ μεγάλη, εμφανίζεται ανομοιόμορφη φθορά :

Μιλάμε για θετικό ευθυγράμμιση όταν το πάνω μέρος του τροχού είναι απομακρυσμένο σε σχέση με το όχημα. Υπερβολικά θετικό ευθυγράμμιση φθείρει τα ελαστικά στις εξωτερικές πλευρές τους.

Μιλάμε για αρμητικό ευθυγράμμιση όταν το πάνω μέρος του τροχού κλίνει προς το εσωτερικό του οχήματος. Υπερβολικά αρνητικό ευθυγράμμιση φθείρει τα ελαστικά στις εσωτερικές πλευρές τους.

Μιλάμε για αρμητικό ευθυγράμμιση όταν το πάνω μέρος του τροχού κλίνει προς το εσωτερικό του οχήματος. Υπερβολικά αρνητικό ευθυγράμμιση φθείρει τα ελαστικά στις εσωτερικές πλευρές τους.

Η γωνία ευθυγράμμιση μελετάται και ρυθμίζεται ώστε να διατηρεί το ελαστικό όσο το δυνατό πιο επίπεδο πάνω στο έδαφος κατά τη λήψη μιας στροφής. Εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά γωνιών ευθυγράμμιση ανάμεσα στους εμπρός τροχούς, το όχημα θα έχει την τάση να τραβάει ξεκάθαρα προς τη μία πλευρά.

 

Πηγή: michelin.gr